Retningslinjer for keramikværkstedet

Læs brugernes retningslinjer for, hvordan de bruger keramikværkstedet i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus.

Keramikværkstedet i Vesterbro Bibliotek og Kulturhus er et brugerdrevet værksted. Derfor har brugerne på et brugermøde vedtaget dette sæt retningslinjer for, hvordan de bruger værkstedet. Alle brugere skal overholde retningslinjerne for at beskytte værkstedets interiør og økonomi og for at passe på sig selv og hinanden.

Retningslinjer

Expand all

Organiseringen i værkstedet

At være en del af keramikværkstedet indebærer, at vi alle er med til at løfte i fællesskab.

Det vigtigste formål med at være en del af værkstedsfællesskabet er, at du kan lave keramik og at du har mulighed for at udvikle dig i keramikværkstedets mange funktioner og kunstarter.

Alle skal være med til at sørge for, at værkstedet kan være platform og ramme til en uformel dannelse i keramik samt at værkstedet er rent, velfungerende og et sted, hvor man kan finde et rart fællesskab, som man kan nørde keramik med.  

Værkstedet er i løbet af de seneste år vokset til 700 medlemmer, hvilket kræver en anden organisering end tidligere for bedst muligt at opnå gennemsigtig og demokratisk indflydelse.

Nu hvor vi er 700 medlemmer, er det sværere at tilgodese alle brugere. Det er sværere at opnå konsensus og rent praktisk finde et lokale, hvor vi alle kan mødes og finde løsninger sammen.

Derfor blev der i 2022 etableret en ny organisering i værkstedet, og en ny måde at drøfte og træffe beslutninger på.

Arbejdsgrupper og værkstedsaktiviteter

For at kunne forny dit medlemskab skal du være aktiv i en arbejdsgruppe eller deltage i mindst to værkstedsaktiviteter. Der er lige nu 15 aktive arbejdsgrupper. Arbejdsgrupperne arrangerer fællesaktiviteterne og annoncerer dem i nyhedsbrev eller i arbejdsgruppernes Facebook-gruppe.

Hver arbejdsgruppe har én tovholder, der repræsenterer arbejdsgruppen, men også de medlemmer, de er i kontakt med. Derved sikres en bred repræsentation og inddragelse i beslutningerne.         

Hvis flere i samme arbejdsgruppe har lyst til at være tovholder, må tovholderrollen komme til afstemning i arbejdsgruppen.

Det står alle frit for at melde sig ind i en arbejdsgruppe og stille op som tovholder, men du skal være en aktiv del af denne gruppe, før du kan komme i betragtning.

Tovholderne fra arbejdsgrupperne udgør styregruppen for værkstedet. Styregruppen mødes med værkstedskoordinatorerne efter behov og justerer rammerne for værkstedet, hvis det er nødvendigt.

Overordnede principper

Værkstedet er brugerdrevet og selvkørende, så alle har ansvar for, at værkstedet kan fungere. Værkstedet er åbent døgnet rundt, alle årets dage.

Der er ikke nogen ansatte til at rydde op og gøre rent. Du skal selv tage vare på redskaber, udstyr, holde orden i dine ting, gøre rent efter dig - og tage vare på din egen og andres sikkerhed.

Ler købes på stedet og medlemskab bestilles via hjemmesiden.

Værkstedet må ikke benyttes til kommerciel produktion.

Det er ikke tilladt at medbringe gæster i værkstedet. 

Møder

Du skal deltage i et intromøde før du bliver bruger. Her lærer du, hvordan du bruger faciliteterne og materialerne på værkstedet og bliver sat ind i skik og brug på værkstedet.

Der afholdes møder med styregruppen efter behov. Disse annonceres på i Facebook-gruppen og via e-mail. Her debatteres og revideres regler for brug af værkstedet.

Kurser og workshops

Værkstedet udbyder workshops og kurser mod betaling. Disse annonceres i Keramikværkstedets Facebook-gruppe og på Vesterbro Bibliotek og Kulturhus' hjemmeside.

Adgang, kontakt, kommunikation

Du kommer ind til keramikværkstedet gennem hovedindgangen i Lyrskovgade 2-4 eller Enghavevej 42. Værkstedet ligger på 3. sal og på 4. sal. Adgangskode til døren fås ved indmel­ding i værkstedet. Keramikværkstedet kan bruges døgnet og året rundt.

Adgangskode til værkstedet sendes via mail eller nyhedsbrev, når du har deltaget i den obligatoriske intro.

Se hvordan du finder vej til værkstedet.

 

Materialer

Du må kun bruge ler, du har købt på værkstedet. Det er for at passe på vores ovne og hinandens objekter.

Vi har normalt porcelænsler samt 12 typer stentøjsler på lager: uden iblandet chamotte, med 0,2 mm chamotte og et meget groft skulpturler (charmotte er brændt ler, som er knust - det giver stabilitet til leret). Desuden har vi et gult ler, som bliver rødt efter brænding.

Desuden er der porcelænsstøbeler og stentøjsstøbeler.

Lertøjsler er fravalgt.

Ler købes inden forbrug. Betaling via MobilePay. I MobilePay skriver du mængde og hvilken type ler du betaler for.

Ved køb af ler indskrives navn, lertype, antal kg og samlet pris i bon-bogen, som ligger på værkstedet.

Priser

  • 35 kr. pr. kg. for stentøjsler, stentøjsstøbeler og china-porcelæn, inklusiv forglødning og glasurbrænding.
  • 70 kr. pr. kg. for papirporcelæn og støbeporcelæn, inklusiv forglødning og glasurbrænding.  

Ler fra genbrugslergruppe: 10 kroner per kg.

Øvrige materialer

Værkstedet har et stort udvalg af glasurer. Du kan se prøver på dem på de forskellige typer ler på glasurtavlen i glasurrummet.

Værkstedet har også et antal begitninger.

På værkstedet hænger en ønskeliste. Her kan du skrive alle ønsker, disse bliver prioriteret ud fra efterspørgsel og budget.

Ønsker du en ny type ler, må du være forberedt på at betale for en hel pakke, hvis du er den eneste, der ønsker den bestemte slags ler.

Værktøj og maskiner

Værkstedet har:

  • Et antal af alt grundværktøj, herunder kakkeludstansere, stempler, skinner og forme.
  • En væghængt ekstruder med diverse tilhørende profiler.
  • En pladerulle.
  • Syv elektriske drejeskriver og en sparkeskive.
  • En sprøjtemaskine.
  • Fire ovne med i alt 820 liters kapacitet.

Ingen maskiner må anvendes uden forudgående instruktion i brug og rengøring!

Personlig kasse

Som medlem kan du leje en kasse til egne ting fx personligt værktøj. Overvej om du har brug for det og tag hensyn til dine medbrugere, når du gør krav på reolplads med din kasse. Der er tre forskellige størrelser medlemskasser, og de skal også fornys, når du fornyer dit medlemskab.

Sikkerhed og rengøring

Det farligste ved at arbejde med keramik er støv. Lerpartikler har modhager og kan give støvlunger. Derfor vægter vi hyppig rengøring rigtig højt.

Alle skal rengøre deres arbejdsplads, når de er færdige. Både bord, stol, drejeskive, gulv og redskaber. Derudover er der flere arbejdsgrupper i værkstedet med fokus på rengøring.

Rengøring af værktøj

Du må kun rengøre værktøj ved vaskene med slamkar. Tingene må ikke efterlades til tørring ved vasken, men skal sættes på plads med det samme.

Rengøring af borde og gulve

Rengøring af arbejdsbord og plads/arbejdsområder indebærer at du skal vaske gulvet med vand (om nødvendigt flere gange, for vand binder støv). Hvis du skal feje, så træk forsigtigt ind mod dig selv - ikke fremad, da det hvirvler støv op.

Sikkerhed - brug støvmaske

Du skal bruge støvmaske ved tørslibning og glasering med sprøjtepistol. Du må kun tørslibe under udsugning i sprøjtekabinen. Glasurstøv er endnu farligere end keramikstøv.

Arbejdsgange

Tørrehylder

De ting der arbejdes på og færdige ting som skal tørre, skal sættes på tørrehylderne med seddel med navn og dato. Ting må ikke stå på tørrehylderne i mere end en måned.

Ikke-færdige ting dækkes tæt med plastik for at forhindre udtørring.

Alle tørrehylder er i det store arbejdsrum.

Forglødningshylder

Når tingene er helt tørre, flyttes de til forglødningshylder i ovnrummet. Forglødning er den første brænding, der sker ved en temperatur på omkring 950 grader. Herefter er de klar til glasering.

Forglødede emner må kun stå på hylderne i seks uger.

De forglødede emner står på hylderne i opholdsrummet i gangarealet.

Glaseringshylder

Når du har glaseret dit værk, sætter du det glaserede emne på én af glaseringshylderne i ovnrummet. Fjern glasur 3 millimeter fra bunden af emnet før det sættes til brænding (ellers brænder det på, går i stykker, beskadiger ovnplader). Den ansvarlige for brænding sætter ikke emner, der har glasur på de nederste 3 millimeter, med i ovnen.

Anvender du løbeglasur, skal du altid anbringe tingene på en underplade eller en brændekasse, som du selv fremstiller til formålet.

Vedlæg igen en seddel med navn og dato, og evt. særlige krav til temperatur ved den endelige brænding, som sker ved 1.260 grader.

Færdighylde

Her stilles de færdige ting, og du skal tage dem med hjem hurtigst muligt.

De færdige emner står på hylderne i det lille arbejdsrum.

Brænding

Brændingen foretages kun af brændegruppen, som er godkendt til at bruge ovnene. En brænding tager et par døgn, og ovne må ikke åbnes af andre end medlemmer i brændegruppen.

Image
Rum med ovne og hylder med keramik på.